Nakhon Si Thammarat man fängslad för slakt, konsumtion av valpar efter Soi Dog-polisens utredning

PRESSMEDDELANDE:

Nakhon Si Thammarat-

En man från Nakhon Si Thammarat har åtalats enligt Thailands djurskyddslag för slakt av valpar för konsumtion. Mannen dömdes till tre månaders fängelse efter en gemensam utredning av djurskyddsorganisationen Soi Dog Foundation och Chaloem Phrakiat Police.

Avlivning av hundar och katter och konsumtion av deras kött är olagligt i Thailand under lagen om djurplågeri och djurskydd, BE 2557 (2014) – en lag som Soi Dog arbetade i nära samarbete med regeringen för att införa. Denna framgångsrika dom enligt lagen markerar ett positivt steg framåt för djurens välbefinnande i Thailand och visar stiftelsens orubbliga engagemang för att bekämpa djurplågeri i alla dess former.  

Oron väcktes först i det här fallet av Soi Dogs mobila klinikpersonal stationerad i provinsen som stötte på en valp med ett djupt sår i nacken. Lokala invånare ledde personal till mannen och uppgav att de trodde att han rutinmässigt slaktade och äter valpar men hade varit rädda för att vidta åtgärder eftersom han var känd för att vara våldsam och ofta drogpåverkad. 

Den skadade valpen och dess fem kullkamrater transporterades till Soi Dog-hemmet i Phuket för säkerhet och behandling. Under tiden lämnade stiftelsens dedikerade samverkansteam en rapport till den lokala Chaloem Phrakiat-polisen.

Soi Dogs Community Relations Manager Sakdapol Thongchan och biträdande utredningsinspektör poliskapten Boonchuea Sangsawat besökte mannens hus där de upptäckte ben, lik och tillagat kött. Han greps omgående misstänkt för djurplågeri.

Tester vid Chulalongkorn Universitys Halal Science Center i Bangkok bekräftade att det tillagade köttet var hund, medan Soi Dog-veterinärer bekräftade att benen var av en valp. Mannen åtalades därefter enligt 20 och 31 §§ i lagen som föreskriver att "ingen person får utföra någon handling som anses vara en djurplågeri utan motivering" och "den som bryter mot 20 § ska dömas till fängelse i en löptid på högst två år eller till böter som inte överstiger fyrtiotusen baht eller båda”.

Pak Phanangs provinsdomstol dömde mannen till sex månaders fängelse. Efter att ha erkänt sig skyldig sänktes straffet till tre månader.

Soi Dogs medgrundare John Dalley MBE hyllade den framgångsrika domen som en vinst för djurskyddsinsatser i Thailand. 

"Soi Dog och andra organisationer arbetade hårt för att få den här lagen antagen 2014. Men även om det nu är lag, vet många fortfarande inte om det", sa han. ”Vi måste fortsätta att kämpa för herrelösa djur i nöd. Sådan grymhet har absolut ingen plats i samhället.”

Stiftelsen riktade också sin uppskattning till myndigheterna för deras snabba och effektiva hantering av ärendet.  

"Vi uppskattar hjälpen från brottsbekämpande myndigheter och de olika rättssystemen", säger Sakdapol. "Okunnighet om lagen är inte ett försvar, och vi vill motivera alla att vidta åtgärder för att stoppa djurplågeri."   

Soi Dog har bekämpat djurplågeri sedan dess grundande för nästan 20 år sedan, med särskilt fokus på handeln med asiatisk hund och kattkött under det senaste decenniet. Med hjälp av ett antal statliga och privata organisationer slogs den illegala handeln i Thailand effektivt ut 2014, samma år som stiftelsen var inflytelserik för att hjälpa till att få till stånd landets första djurskyddslag. Stiftelsen sitter i en kommitté som träffas regelbundet för att revidera och förbättra denna lag i Thailand, och fortsätter att kämpa för ett slut på handeln med hund- och kattkött i andra asiatiska länder. 

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat av organisationen. Uttalandena, tankarna och åsikterna från den organisation som är involverad i pressmeddelandet är helt deras egna.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än tre år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.