Thailand föreslår fler Covid-resekrav som bevis på vaccination, men behöver slutligt godkännande från regeringen

Bangkok, Thailand-

Under ledning av folkhälsominister och vice premiärminister Anutin Charnvirakul enades flera statliga myndigheter i princip i eftermiddag, 5 januari 2023, om strängare Covid-krav för besökare till Thailand.

Det är dock viktigt att notera att avtalen i huvudsak fortfarande är förslag och behöver godkännas av det thailändska regeringen innan de blir policy. Detta är inte på något sätt en säkerhet. Detta kan komma under de närmaste dagarna, eftersom det thailändska kabinettet i allmänhet sammanträder varje tisdag.

De nya förslagen är ett svar på att Kina öppnar sina gränser för första gången på tre år och återupptar turismen. Det finns dock betydande oro från vissa medicinska sektorer av det pågående Covid-utbrottet i Kina, vilket potentiellt kan leda till fall i andra länder.

Anutin har dock ständigt sagt att Thailand inte bör peka ut Kina individuellt för ytterligare Covid-restriktioner och åtgärder eftersom han anser att det skulle vara diskriminerande. Därför träffades åtgärder som diskuterats av flera byråer idag, inklusive hälsoministerier, transport- och turistindustrier, försäkringskontor och mer, för att diskutera riktlinjer för alla internationella turister, inte bara kineser.

Förslagen som lades idag var att alla internationella resenärer måste uppvisa bevis på minst två Covid-19-vaccinationer och att resenärer vars hemländer kräver Covid-testning för att resenärer ska återvända måste ha en försäkring som täcker Covid.

Kina kommer att kräva ett RT-PCR Covid-test för att återvända så detta senare förslag skulle påverka kinesiska resenärer. Det skulle också påverka indiska turister vars regering nyligen började kräva ett Covid-test för att återvända drag som turismledare har sagt har lett till många inställda resor och uppskjutningar från indiska turister.

TPN media noterar att åtgärderna ovan fortfarande är förslag och som ett resultat av det finns inget fast datum eller specifik information om hur man bevisar kraven eller vilka detaljer kring bevis på försäkring eller vaccination som behövs ännu. Det är oklart om åtgärderna antas av den thailändska regeringen om ett alternativt sätt att komma in för ovaccinerade turister skulle tillhandahållas.

En möjlig lösning för ovaccinerade resenärer till Thailand som enligt uppgift diskuterades av thailändska medicinska tjänstemän var möjligheten för resenärer att köpa ett vaccin eller booster vid ankomsten till Thailand, men det är okänt om detta skulle vara en slutgiltig policy heller. Thailand uppmuntrar också, men kräver inte, all personal inom turistnäringen att ta minst fyra Covid-vaccinskott innan kinesiska turister börjar återvända på allvar.

Samtidigt sa Tanes Petsuwan, en viceguvernör vid Thailands turistmyndighet, till Bloomberg media att bevis på vaccination inte kommer att krävas för närvarande, vilket ökar förvirringen från många potentiella resenärer. Som redan noterats av TPN är de diskuterade åtgärderna endast förslag och inga är huggna i sten eller har någon konkret information kring dem.

Den här historien kommer att övervakas noggrant av våra reportrar under nästa vecka när den fortsätter att utvecklas.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.