Den privata sektorn i Phuket kämpar med brist på arbetskraft mitt i prognosen om en miljon kinesers ankomster

Phuket —

Presidenten för Thai Southern Hotel Association sa tisdagen den 3 januari att Phuket kämpar med en allvarlig brist på arbetskraft mitt i den förväntade ankomsten av en miljon kinesiska turister.

Mr. Suksit Suwanditkul förväntade sig att Thailand kommer att se en tillströmning av kinesiska turister under andra kvartalet 2023 snarare än under det första kvartalet på grund av den pågående Covid-19-pandemin i Kina.

Han förutspådde att Phuket kommer att se omkring en miljon kinesiska ankomster under 2023, ett gott tecken för turism, men fortfarande ett mycket lägre antal jämfört med pre-covid-perioden 2019 med tre miljoner kinesiska ankomster.

Men Mr. Suksit avslöjade att företagare i Phuket står inför en akut, pågående brist på arbetskraft, som har gått från dåligt till värre. Detta har återspeglas i den senaste tidens anställning av dagliga arbetare under nyårsafton, som fick lönenivån att skjuta i höjden till 700-1,200 XNUMX baht per dag på grund av den hårda konkurrensen om arbetare.

"Bristen är allvarlig inom massage- och spabranschen eftersom det är ett specialiserat arbete som kräver arbetare med licenser som har genomgått utbildningsprogram och har en arbetserfarenhet på minst 150 timmar," sa Suksit.

"Även om det finns fler utländska turister och företag har öppnat igen, har intäkterna för massage- och spasalonger bara ökat med 30% på grund av bristen på personal för att tillhandahålla tjänster," fortsatte han.

Samtidigt har turismen i Phuket förbättrats avsevärt baserat på hotellbeläggningsgraden som ökade till 56 % i oktober och 66 % i november 2022. Mr. Sukit förutspådde att beläggningsgraden kommer att nå en topp på 60-70 % i januari 2023 och sedan sjunka till 50 % i februari eftersom det är slutet på högsäsongen. Marknaden från april och framåt förväntas vara kvar med endast indiska, australiensiska och östeuropeiska turister eftersom europeiska turister har återvänt hem.

Ett undantag kommer att vara Songkran-veckan i mitten av april som förväntas bli den första stora Songkran med vattenstrider och evenemang på fyra år. Analytiker inom turistnäringen förutspår att denna vecka kommer att ha nästan hundra procent beläggning, särskilt i Patong.

När det gäller de inkommande kinesiska turisterna uppmanade Sukit regeringen att låta dem köpa en Covid-19-försäkring innan de reser in i Thailand så att de inte kommer att belasta landets offentliga sjukvårdsbudget när de blir smittade.

Dessutom, om turisterna reser från en region med ett stort antal Covid-19-infektioner, bör regeringen kräva att de antingen genomgår ett RT-PCR-test inom 48 timmar eller ett antigentest innan de går ombord för att maximera säkerheten, föreslog Sukit .
-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.