Kina tillkännager slut på Covid-relaterade gränsstängningar och karantänåtgärder

Nationellt —

Ingen mer obligatorisk karantän. Inga fler restriktioner för flyg. Ett negativt testresultat 48 timmar före resan är det enda Covid-kravet för att resa till Kina från och med januari xnumxth.

Kina publicerade två meddelanden natten till måndagen den 26 december, som tillkännager stora policyförändringar angående Covid-19. Nedan är några av de stora policyändringarna.

  1. Med omedelbar verkan döper Kina om "ny coronavirus-lunginflammation" till "ny coronavirusinfektion", och släpper ordet "lunginflammation" från dess officiella namn Covid-19.
  2. Covid-19 har utsetts till en infektionssjukdom i kategori B men har hanterats som den främsta, allvarligaste infektionssjukdomen i kategori A sedan 2020. Från och med den 8 januari 2023 kommer Covid-19 att hanteras som en infektionssjukdom i kategori B, vilket banar vägen för sätt att släppa restriktioner.

[Allt nedan kommer att gälla från den 8 januari 2023.]

  1. Som ett resultat av att Covid-19 hanteras som en infektionssjukdom i kategori B från och med den 8 januari 2023, enligt Kinas lag om förebyggande och kontroll av infektionssjukdomar, kommer Kina inte längre att genomföra karantänsåtgärder för personer som är smittade med Covid-19; inte längre bestämma nära kontakter; inte längre utse hög- och lågriskområden; anpassa sin testning av Covid-19 till frivillig testbaserad; justera frekvensen och innehållet i relevant informationssläpp;
  2. Enligt Kinas Frontier Health and Quarantine Law kommer Kina inte längre att införa relevanta karantänåtgärder på inkommande personal och varor.
  3. Nukleinsyra/PCR-testningen kommer att genomföras 48 timmar innan resan till Kina påbörjas. De med negativa resultat kan komma till Kina utan att ansöka om hälsokod från kinesiska ambassader/konsulat utomlands. Om testresultatet är positivt ska personen resa till Kina efter att resultatet blivit negativt.
  4. Kina kommer att eliminera nukleinsyra/PCR-tester och centraliserad karantän vid inträde. Om hälsodeklarationen är normal och det inte finns några avvikelser i rutinkarantänen i tullhamnen, kommer personen att släppas för att komma in i Kina.
  5. Kina kommer att ta bort den så kallade "Five One"-policyn, kravet på beläggning på flyg och andra restriktioner för antalet flygningar. Flygbolag måste fortfarande vidta försiktighetsåtgärder under flygning och passagerare måste fortfarande maskera sig. (Policyn "Fem en" gjorde det möjligt för kinesiska flygbolag på fastlandet att flyga bara en flygning i veckan på en rutt till vilket land som helst och utländska flygbolag att flyga bara en flygning i veckan till Kina. De flesta flygningar till Kina har begränsats till att fylla 75 % av deras säten.)
  6. Kina kommer att ytterligare optimera arrangemangen för utlänningar som kommer till Kina för att återuppta arbete och produktion, affärer, studier, familjebesök och återförening, och tillhandahålla motsvarande visumbekvämlighet.
  7. Kina kommer gradvis att återuppta in- och utresan för passagerare vid vattenvägar och landhamnar.
  8. Kina kommer att återuppta kinesiska medborgares utresande på ett ordnat sätt i enlighet med den internationella epidemisituationen och kapaciteten hos olika tjänster.

Det officiella meddelandet gav följande som bakgrund till policyändringen.

Sedan utbrottet av den nya coronavirusinfektionen har partiets centralkommitté, med kamrat Xi Jinping i sin kärna, fäst stor vikt vid förebyggande och kontroll av epidemin, genomgripande stärkt det centraliserade och enade ledarskapet för förebyggande och kontrollarbete, och tydligt definierade den institutionella mekanismen, strategiska principer, mål och uppgifter och arbetskrav för att förebygga och kontrollera epidemin, tillhandahålla grundläggande riktlinjer och vetenskaplig vägledning för att vinna folkkriget och det övergripande kriget, förbudskriget och normaliseringen i förebyggande och kontroll av epidemin.

Epidemiförebyggande och kontroll i Kina har alltid hållit fast vid "människor först" och "livet först", med alla regioner och avdelningar som arbetar nära tillsammans, utför sina uppgifter, optimerar och anpassar förebyggande och kontrollåtgärder dynamiskt efter situationen och ständigt förbättras vetenskaplig och exakt förebyggande och kontroll.

1.4 miljarder människor har bekämpat epidemin med ett hjärta och med uthållighet och hängivenhet, effektivt reagerat på effekterna av fem vågor av globala epidemier, framgångsrikt undvikit den utbredda spridningen av den relativt starkt patogena ursprungsstammen och Delta-stammen, och kraftigt minskat allvarliga sjukdomar och dödsfall. Epidemierna och dödsfallen reducerades avsevärt, och värdefull tid vann för utveckling och tillämpning av vacciner och läkemedel, samt förberedelse av medicinska resurser.

Kina har upprätthållit de lägsta epidemi- och dödstalen i världen, stadigt förbättrat människors hälsa och uppnått de bästa resultaten i världen när det gäller att integrera ekonomisk utveckling och epidemiförebyggande och kontroll, starkt visat rollen som en ansvarsfull makt och skapa ett mirakel av förebyggande och kontroll i historien om mänsklig kamp mot sjukdomar.

För närvarande, med virusmutationen, förändringar i epidemin, vaccinationens popularitet och ackumuleringen av erfarenhet av förebyggande och kontroll, står Kinas förebyggande och kontroll av nya coronavirusinfektioner inför nya situationer och nya uppgifter. Förebyggande och kontrollarbetet har gått in i ett nytt skede.

Från situationen med virusmutation tror inhemska och utländska experter generellt att virusmutationens allmänna riktning är: den kommer att bli mindre patogen, fler övre luftvägsinfektioner, med en kortare inkubationstid kommer det nya coronaviruset att existera i naturen under lång tid tid kommer dess patogenicitet att minska avsevärt, och den resulterande sjukdomen kommer gradvis att utvecklas till en vanlig respiratorisk infektionssjukdom.

Även om antalet infektioner är högt är andelen asymtomatiska infektioner och lindriga fall över 90 %, och andelen allvarliga sjukdomar och dödsfall är extremt låg. Ur Kinas grundval inom förebyggande och kontroll har Kina samlat på sig mer än 3.4 miljarder vaccinationsdoser mot det nya coronaviruset, med en full vaccinationsgrad på mer än 90 % för personer över tre år; framsteg har gjorts inom forskning och utveckling av specifika antivirala läkemedel hemma och utomlands, och Kina har granskat kliniskt effektiva recept som "tre läkemedel och tre recept" (av traditionell kinesisk medicin). Sjukvårds- och hälsopersonalen har samlat rik erfarenhet av förebyggande och kontroll och behandling av epidemier, och förmågan att förebygga och kontrollera har förbättrats avsevärt.

Efter en omfattande bedömning av virusmutationen, epidemisituationen och Kinas grund i stiftelsen för förebyggande och kontroll, har Kina (uppfyllt) de grundläggande villkoren för att justera den nya coronavirusinfektionen från "betecknad som kategori B men hanterad under kategori A" till " betecknas som kategori B och hanteras under kategori B.”

Artikel från Zichen Wang

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

 

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.