Thailands narkotikakontrollstyrelse ska träffas nästa vecka för att diskutera att göra cannabis till ett illegalt narkotika igen, pro-cannabisgrupper ska hålla ett stort möte

Thailand-

Thailands Narcotics Control Board, under ledning av vice premiärminister Wissanu Krea-ngam, kommer att träffas i Bangkok tisdagen den 22 november för att diskutera förslag från legaliseringsmotståndare för cannabis att göra växten till ett illegalt narkotika igen under kategori 5.

Cannabis avkriminaliserades i Thailand i början av juni i år men motståndare till avkriminaliseringen har ständigt stoppat slutgiltiga lagar för anläggningen och tittat på flera vägar för att försöka förbjuda växten igen helt och hållet. Deras senaste taktik är att träffa Narcotics Control Board direkt för att försöka övertyga dem om att växten är en fara för samhället och göra den till ett illegalt narkotika igen.

Om motståndare till växtens legalisering lyckas kan det omedelbart se innehav, försäljning och odling göras olagligt igen i Thailand och stänga uppskattningsvis tusentals nya apotek och påverka miljontals thailändare som nu odlar och driver växten hemma och ägnar sig åt nya affärsmöjligheter, vilket potentiellt riskerar att åtalas av brottsbekämpande myndigheter.

Motståndare till legaliseringen nämner fara för ungdomar, utbredd rekreationsanvändning när avkriminaliseringen endast var avsedd för medicinskt bruk, och religiösa skäl, bland annat, som skäl att återförbjuda cannabis i Thailand. De hävdar att det inte är politiskt trots att vissa motståndare öppet motsatte sig Bhumjaithais ledare Anutin Charnvirakul och hans växande inflytande inför nästa års allmänna val. Anutin var den främsta förkämpen för avkriminalisering av cannabis i Thailand för att stärka ekonomin.

Prasitthichai Nunual, en representant för People's Network for Cannabis Legislation i Thailand berättade för pressen att marijuana- och cannabissupportrar kommer att vara närvarande vid utfrågningen för att göra sina röster hörda högt och tydligt. Enligt Prasitthichai, om anläggningen görs olaglig igen, kan det orsaka kaos och sätta miljoner i ekonomiska och juridiska problem.

Prasittichai föreslog istället att motståndare och anhängare av marijuana skulle hitta en medelväg som bäst gynnar alla sidor och anta cannabislagarna som för närvarande ska ses över av parlamentet den 7 december, vilket skulle ge ytterligare skydd och regler för växten, särskilt kring oro för missbruk av ungdom.

Samtidigt uttalade vice premiärminister, folkhälsominister och marijuanasupporter Anutin Charnvirakul för pressen att han inte var oroad över styrelsens möte och att han hade gjort det klart för Wissanu vilken enorm inverkan att göra växten till ett narkotika igen skulle få för miljoner människor. av thailändare. Anutin har ständigt sagt att att gå baklänges på cannabis helt enkelt inte är ett alternativ längre.

TPN-media noterar att analytiker allmänt förväntar sig att styrelsen inte fattar ett beslut om anläggningen och skjuter upp till ministeriet för folkhälsovård, där nästa steg och kampen om cannabis skulle vara lagförslaget i parlamentet i december.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2022!

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.