Farväl Emergency Decreet och Center for Covid-19 Situation Administration, en era tar slut i Thailand

Thailand-

Efter över två och ett halvt år kommer en era som för många människor var djupt obehaglig och livsförändrande att ta slut i Thailand.

Efter idag, den 30 september, kommer nöddekretet för att kontrollera Covid-19, som trädde i kraft i mars 2020, att tas bort. Dessutom kommer Center for Covid-19 Situation Administration eller CCSA som hanterade reglerna och förordningarna under Covid-eran och centraliserade all administration att upplösas.

Nästan alla återstående Covid-åtgärder, såsom stickprovskontroller för att se om någon är vaccinerad eller har covid vid inresan till Thailand, slopas. Ja, masker rekommenderas fortfarande och vissa platser och tjänster baserade på verksamheten kan fortfarande kräva dem men mandatet har släppts i månader och det är mest ett personligt beslut nu om någon vill bära en mask.

CCSA:s uppgifter kommer att flyttas till Folkhälsoministeriet som också har nedgraderat Covid-19 till en sjukdom som övervakas, liknande många regelbundet förekommande sjukdomar och sjukdomar i Thailand. Som ett tecken på förändrade tider har till och med en del thailändska medier slutat publicera daglig Covid-19-statistik, engelskspråkiga medier, inklusive oss, i Thailand slutade för det mesta för månader sedan efter fortsatt negativ feedback från läsarna.

Covid är naturligtvis inte över, i själva verket ökar fallen i vissa delar av världen, och är fortfarande ett verkligt hot, särskilt för de som är utsatta eller äldre, men Thailand har tydligt fattat beslutet att gå framåt och fullt ut engagera den krossade turismen industrin i synnerhet, med förståelse för att Covid sannolikt alltid kommer att vara med oss. En snabb titt på Twitter visar att inte alla håller med om beslut att sänka försiktighetsåtgärderna, vilket är att förstå.

De senaste över två åren var för många en eländig tid. Pattaya och Phuket i synnerhet såg nästan hela sin ekonomi på paus under stora delar av hela pandemin eftersom den nästan helt är beroende av turism. Rader av tusentals av folk i charitylinjer för mat under höjden av stängningarna av nästan varje affärsrörelse utom väsentliga grocers och marknader som fjolår kommer att hemsöka många befolkar minnen för lång tid framöver.

Med detta sagt ville vi också säga att CCSA i synnerhet, särskilt Dr. Taweesin Visanuyothin och Natapanu Bangkok (på Twitter) höll allmänheten informerad och medveten under hela pandemin och var också intensivt medvetna om vilken inverkan deras beslut fick, med Dr. Taweesin vid ett antal tillfällen visar sanna känslor och empati i kameran till dem vars företag och uppehälle stängdes av covid-restriktioner och mandat. Många har tackat dem för deras hårda arbete i ett mestadels otacksamt jobb, och det gör vi också.

Det kommer att finnas fler utmaningar och fler hinder i framtiden, men låt oss nu ta farväl av nöddekretets era och se vad framtiden har att erbjuda. Nöddekretet var ständigt ett polariserande föremål, med kritiker som sa att det användes för att tysta protester och anti-regeringsaktivister. Regeringen vidhöll dock strikt sin syn på att det behövdes endast för att kontrollera Covid-19-pandemin. Oavsett ens personliga åsikt om dekretet, avslutas det äntligen i kväll.

Här är framtiden, oavsett vad den kan föra med sig.

Adam Judd, TPN

National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.