Thailands folkhälsominister säger att även om nöddekretet upphör och Covid-centret håller på att upplösas borde folk fortsätta maskera

FOTO: ข่าวพัทยา Pattayanews

Thailand-

Thailands folkhälsominister och premiärministerförhoppningsfulle Anutin Charnvirakul uttalade till pressen igår, den 23 september 2022, att även om Thailand nedgraderar Covid-19 till en övervakad sjukdom och vidtar andra åtgärder att människor fortfarande bör bära masker.

Thailand har meddelat att nästan alla nödåtgärder för Covid19, såsom nöddekretet och kravet på att visa bevis på vaccination om tillfrågas kommer att upphöra att gälla från och med den 1 oktober. Dessutom kommer Center for Covid-19 Situation Administration eller CCSA att upplösas och all Covid-19-övervakning och support kommer att hanteras av Folkhälsoministeriet under Anutin.

CCSA har varit ansvarig för mycket av landets Covid-19-insatser och faktiskt övergripande riktning under de senaste två och ett halvt åren sedan det skapades under nöddekretet i mars 2020.

Anutin uppgav dock att trots avskaffandet av dessa åtgärder och vad som verkar vara en fullständig återgång till det normala att allmänheten fortfarande skulle uppmuntras att bära masker. Han sa till och med att han var stolt över thailändare för att de fortsatte att välja att maskera sig till skillnad från många andra platser, som han inte specifikt namngav eller identifierade, och att han tyckte att thailändare var underbara för att de fortsatte att skydda sig själva och varandra. Han gav inget specifikt "off-datum" för att uppmuntra att bära masker och uppgav också att masker hjälpte till att skydda mot många andra luftvägssjukdomar, enligt honom.

TPN noterar dock att det inte finns något mandat att bära en mask och att det är ett rent personligt val. Det har dock förekommit rapporter om vissa företag och mötesplatser som kräver maskering, vilket naturligtvis en privat plats har rätt att göra.

Även om thailändska medborgare i stort sett har accepterat och burit masker under hela pandemin och faktiskt fortsätter att göra det i större delen av landet, även utanför och ensamma, har frågan om maskering ofta varit omtvistad med utländska turister och besökare.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.