En titt på veckan som kommer i Thailand nyheter: Prayuts datum med ödet, nöddekret slutar

Thailand-

Följande är vårt veckoinslag där vi på TPN media lyfter fram de viktigaste berättelserna som kommer upp under nästa vecka som vår redaktion anser att våra läsare bör övervaka och vara medvetna om.

Följande gäller för veckan 25 september till 1 oktober 2022.

Låt oss ta en titt på vad vi ska följa under den kommande veckan.

1. Thailändsk författningsdomstol avgör den tillfälliga premiärministerns mandatperiod den 30 september kl. 3

Den största berättelsen att följa under nästa vecka kommer säkerligen att vara den här.

Prayut Chan-O-Cha är för närvarande avstängd från sina uppdrag som premiärminister på grund av att den thailändska författningsdomstolen diskuterar hans mandatperiod och dess rättsliga status. Prayut förblir försvarsminister under denna period.

Enligt oppositionen har Prayut uppfyllt sin lagliga åttaårsperiod om man räknar från 2014, då general Prayut ledde en militärkupp för att ta över regeringen.

Men enligt den sittande regeringen har Prayut bara juridiskt varit premiärminister sedan 2017 då den nuvarande konstitutionen ratificerades och Prayut gjordes till premiärminister officiellt.

Författningsdomstolen kommer att ta ställning till detta senare i veckan. För mer om den här historien och bakgrunden bakom den, klicka här.

2. Nöddekret som slutligen upphör efter den 30 september

Nöddekretet för att kontrollera covid-19 coronaviruset kommer äntligen att upphöra nästa vecka efter två och ett halvt år.

Dekretet hade funnits sedan mars 2020 och även om det avsevärt hade minskat sina befogenheter och mandat vid ett tillfälle användes dekretet flitigt för att upprätthålla Covid-19-relaterade restriktioner, mandat, utegångsförbud, förordningar och mer.

Kritiker av dekretet hävdade konsekvent att det användes för att kväva prodemokratiska protester och lätt kvarhålla demonstranter som var upprörda över den thailändska regeringen av en eller annan anledning. Den thailändska regeringen fortsatte dock under hela pandemin att dekretet endast användes för att kontrollera Covid-19-pandemin och skydda människors hälsa.

När dekretet upphör innebär detta att Center for Covid-19 Situation Administration eller CCSA, som skapades som en akutavdelning under pandemin för att övervaka administrationen av pandemibekämpningen, kommer att upplösas och all Covid-19-ledning kommer att flytta till Folkhälsoministeriet .

Detta innebär också att besökare till Thailand inte längre behöver bevisa att de är vaccinerade mot Covid-19 eller att de nyligen har tagit ett test. Slutet på dekretet kommer också att återföra särskilda administrativa zoner som Bangkok och Pattaya till deras fulla självjurisdiktion och administration.

För mer information om slutet av nöddekretet, klicka här.

Det ska bli en spännande vecka! Vi kommer att hålla dig uppdaterad under hela veckan här på TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, Tick ​​tack, youtube, Pinterest, Blädderblock, eller tumblr

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Eller gå med oss ​​på Telegram för att bryta varningar!

Bild efter inläggsinnehåll
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.