Thailändsk daglig minimilön kommer att höjas med 5 % från den 1 oktober

Nationellt —

Den thailändska dagliga minimilönen är inställd på att höjas med 5 % i genomsnitt från den 1 oktober med den högsta räntan på 354 baht som gäller i Chonburi, Rayong och Phuket.

Mötet för att överväga lönehöjningen ägde rum på arbetsministeriet igår, den 26 augusti, och deltog i den nationella lönekommittén bestående av 19 representanter från arbetsgrupper, arbetsgivare och regeringstjänstemän.

Den dagliga minimilönen i Thailand har inte höjts på minst två år sedan Covid-19-pandemin började, men levnadskostnaderna som transport, gas, elektricitet eller t.o.m. snabbnudlar skjuter i höjden. Därför behövde kommittén hjälpa arbetare att hantera denna börda genom att höja lönen, sa Boonchob Suthamanaswong, den ständige sekreteraren för arbetsministeriet.

Aktuella dagliga minimilöner beror på varje provins med den högsta skattesatsen på 336 baht i Chonburi och Phuket. De nya priserna, enligt Boonchob, kommer att variera från 328 till 354 baht med ett genomsnitt på 337 baht eller 5.02 % baserat på principen om rättvisa för både arbetsgivare och anställda.

Den högsta skattesatsen på 354 baht per dag kommer att gälla i Chonburi, Rayong och Phuket medan de som arbetar i Bangkok, Nonthaburi, Nakhon Pathom, Pathum Thani, Samut Prakan och Samut Sakhon kommer att få 353 baht per dag. Den nationella lönekommittén röstade för att godkänna höjningen enhälligt, sade Boonchob. Den nya taxan träder i kraft den 1 oktober, i väntan på regeringens godkännande nästa vecka.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.