En titt på den kommande veckan i thailändska nyheter: Thailand väntar på konstitutionell domstols beslut om premiärministerns mandatgräns

Thailand-

Följande är ett veckoinslag där vi lyfter fram de mest utvecklande berättelserna och de att titta på som äger rum i Thailand under nästa vecka.

Detta gör att läsarna kan få klarhet i de viktigaste berättelserna och en viss insikt om vad som kan förväntas under nästa vecka i Thailand, Phuket, Pattaya och Bangkok.

Den här veckan täcker vi 28 augusti 2022 till 3 september 2022.

Nu går vi!

1. Med Prayut Chan-O-Cha avstängd, när kommer författningsdomstolen att fatta ett beslut om hans tidsgräns?

Det här är utan tvekan den största historien från förra veckan och den största historien att följa för nästa vecka eller tre.

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha stängdes av förra veckan av den thailändska författningsdomstolen för att undersöka kontroverser om hans mandatperiod. Vi täckte vad detta betyder i sin helhet här.

Prayut förblir dock försvarsminister och kommer att fortsätta att arbeta i denna roll under författningsdomstolens beslutsperiod. Prawit Wongsuwan är tillförordnad premiärminister vid denna tidpunkt.

Beslutet överraskade många kommentatorer online, men vissa nätanvändare på sociala medier har sagt att de fortfarande förväntar sig att författningsdomstolen så småningom kommer att gynna Prayut. Det återstår förstås att se.

Kärnfrågan är att motståndare till regeringen hävdar att Prayut har nått sin konstitutionella mandatgräns på 8 år, efter att ha varit i tid sedan 2014. Regeringen säger dock att den nuvarande konstitutionen antogs 2017 och att Prayut, som ledde en kupp att ta över regeringen, var inte premiärminister under sina tidigare år.

Debatten kom överens om att tas upp av författningsdomstolen som tillfälligt avbröt Prayut som premiärminister för att diskutera frågan.

Den thailändska regeringen säger att detta inte kommer att skapa några maktproblem eller brist på styrning under tiden, som vi tog upp här.

Nu väntar vi och tittar. Det finns ingen definitiv tidsplan för hur långt beslutet kommer att vara, med prognoser från en vecka till två månader. Vad som än händer så kommer nyvalen till premiärministern att hållas någon gång före maj nästa år. Men många motståndare till Prayut skulle föredra att se honom ute nu.

Som alltid kommer TPN att hålla dig uppdaterad om detta och alla andra stora berättelser. Vi ses nästa vecka!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.