Ledare: Hur ser framtiden ut för thailändsk politik efter författningsdomstolens beslut Prayuts premiärminister avstängning

Nationella -

Den thailändska författningsdomstolens beslut om avstängningen av general Prayut Chan-O'Cha som premiärminister på onsdagen var en oväntad händelseutveckling för thailändsk politik eftersom premiärminister Prayut till synes hade orubbad makt som landsledare och dessutom domarna i beslutförheten utsågs av premiärministern själv.

Beslutet trädde i kraft omedelbart. Prayut talade senare genom regeringens talesman och erkände domstolens beslut och är villig att avgå som landets premiärminister. Trots det har han fortfarande en politisk position som försvarsminister, vilket gör att han kan delta i regerings- och ministermöten.

Enligt lagen kommer vice premiärminister Prawit Wongsuwan att tjänstgöra som tillförordnad premiärminister tills domstolens avgörande om Prayuts åttaåriga ministeriumskontrovers har fattats. Den exakta tiden för bedömningen är diskutabel, det kan ta ungefär en vecka, en månad eller så länge som två månader.

Efter att ha gått i pension som överbefälhavare för den kungliga thailändska armén, klev general Prawit Wongsuwan först in i thailändsk politik den 20 december 2008, som försvarsminister i den tidigare premiärministern Abhisit Vejjajivas regering.

Han utsågs till vice premiärminister, försvarsminister och vice för National Council for Peace and Order (NCPO) – militärjuntan som styrde Thailand mellan dess thailändska kupp 2014 mot Yingluck Shinawatras regering den 22 maj 2014, och 10 juli 2019 – medan general Prayut Chan-O'Cha var premiärminister och ledare för militärjuntagruppen.

Prawit uppmärksammades förmodligen först i internationella medier för sin "klockor"-kontrovers redan i december 2017 efter att han greps med en klocka på 3.6 miljoner baht när han tog gruppfoton med ministrarna i regeringshuset.

Han berättade för National Anti-Corruption Commission (NACC) under utredningen av hans falska tillgångsdeklarationsanklagelser 2014 att han hade lånat 21 lyxiga klockor av sin nära vän, som gick bort efter att ha lånat honom klockor, och hade lämnat tillbaka dem alla till sin familj .

NACC beslutade senare att Prawit inte hade för avsikt att göra en sådan falsk förklaring, frikände honom från sina anklagelser om korruption och att stanna kvar som vice premiärminister.

Även om Prayut beordrades att lämna sin position enligt krav från prodemokratiska anhängare och demonstranter, kan saker och ting inte lösas ännu så länge som domen från författningsdomstolen är klar. Frågan är hur domstolen kommer att motivera det exakta datumet för Prayuts åttaåriga ministeriums slutperiod?

Om domstolen bedömde att sista mandatperioden var 2022 (den dag då han utsågs av den avlidne kung Rama IX under kuppen), betyder det att Prayut avsattes för gott och Prawit skulle kvarstå i sin position som tillförordnad premiärminister tills nästa val.

Om domstolen bedömde att sista mandatperioden var 2025 eller 2027 (baserat på den nya ändrade konstitutionen som implementerades efter att han blev juntans premiärminister eller när han valdes till premiärminister 2019), skulle Prayut återvända som premiärminister och stanna i position till nästa val.

Val kommer sannolikt att hållas i mars 2023, men ännu inte slutförda.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media. 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Bild efter inläggsinnehåll
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.