Folkhälsoministeriet ger kunglig thailändsk polis befogenhet att väcka åtal mot illegal cannabisförsäljning men förvirring råder

Nationella -

Folkhälsoministeriet har utfärdat ett brådskande brev till generalkommissionären för den kungliga thailändska polisen för att genomföra omedelbara rättsliga åtal mot cannabisforskare, säljare, exportörer och processorer som inte innehar lagliga licenser.

Enligt brevet informerade folkhälsoministeriet den kungliga thailändska polisen att samarbeta med tjänstemän för att upprätthålla lagen enligt avsnitt 46 i lagen om skydd och främjande av traditionell thailändsk medicin, BE 2542 (1999), för att genomföra arresteringar och fortsätta med juridiska åtal mot varje person eller juridisk person som underlåter att följa nämnda lag i följande fall:

  1. De som inte lagligen får studera cannabis
  2. De som inte begärt tillstånd att exportera cannabis
  3. De som inte lagligen får sälja marijuana
  4. De som inte bett om tillstånd att bearbeta cannabis för kommersiella ändamål.

Analys:

TPN Media noterar att mer information om tillkännagivandet fortfarande är begränsad, i exakta termer av vem som ska ge tillståndet eller vad det innebär att ha tillståndet.

Beslutet förbjuder inte användning av cannabis så privat rökning eller innehav är fortfarande lagligt. Ordern använder i huvudsak en örthandling från 1999 för att kontrollera försäljningen och distributionen av cannabis, med hänvisning till att tillstånd måste beviljas från relevanta myndigheter.

Enligt denna tidigare örthandling var licenserna i allmänhet 10,000 20,000 till XNUMX XNUMX baht beroende på syftet. Det är dock inte kristallklart om processen skulle vara exakt densamma och flera thailändska mediekällor har rapporterat att thailändska apotek och säljare som försöker nå relevanta hälsoavdelningar eller licensavdelningar idag antingen har blivit avvisade eller att deras samtal och e-postmeddelanden inte har besvarats , troligen för att splittringarna är lika förvånade över den abrupta ordningen.

Vissa apotek i Bangkok har tillfälligt stängt eller slutat sälja THC-produkter, men andra har sagt att det är business as usual-för nu. Ytterligare andra har tagit advokater för råd.

Naturligtvis existerar inte cannabistillstånd, licenser och officiellt tillstånd i sig på grund av det faktum att slutgiltiga cannabislagar fortfarande håller på att utarbetas och utformas av relevanta parlamentariska kommittéer, även om dessa lagstiftare har sagt att de förväntar sig att vara klara med utkastet till lägga fram för parlamentet i slutet av denna månad.

Som ett resultat av detta har den brådskande ordern väckt frågetecken från både brottsbekämpande myndigheter och cannabisförsäljare/dispensärer, med många som söker mer klarhet från brottsbekämpande myndigheter eller relevanta hälsomyndigheter och för att diskutera hur man lagligt kan få tillstånd att sälja cannabis.

Tidigare sa folkhälsominister Anutin Charnvirakul att det inte skulle finnas någon återvändo när det gäller avkriminalisering av cannabis trots upprepade protester från läkare och religiösa grupper. Den brådskande ordern att kräva tillstånd att sälja cannabis verkar dock vara ett försök till en stoppåtgärd för att pausa ett ökande antal popup-försäljningar och stånd, särskilt i turistområden, tills de slutgiltiga lagarna är klara.

Samtidigt uppgav den kungliga thailändska polisen att de skulle träffa folkhälsoministeriet senare denna vecka för att söka klarhet i ordern innan någon form av verkställighet. Ordern verkar ha fångat polisen lika ovetande, konstaterar TPN.

TPN kommer att tillhandahålla ytterligare uppdateringar om denna utvecklingsberättelse när de blir tillgängliga.

Kan vara en bild av text

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.