En titt på den kommande veckan i thailändska nyheter: semestern slutar, tillbaka till jobbet för många i Thailand, cannabislagstiftningen fortsätter

Följande är vårt veckoinslag där vi täcker de mest utvecklande nyheterna i Thailand och våra huvudsakliga täckningsområden i Pattaya, Bangkok och Phuket.

Detta gör att våra läsare kan få ett enkelt grepp om de bästa berättelserna som utvecklas under nästa vecka. Den här veckan täcker vi söndagen den 17 juli till lördagen den 23 juli.

1. Långa semestrar är slut, det är tillbaka på jobbet för många

Efter en lång fem dagar lång semesterhelg över hela landet driven av flera religiösa helgdagar är det dags för många att återvända till jobbet under nästa vecka i Thailand.

Detta gäller särskilt för regeringskansliet som har varit på semester sedan i onsdags. För våra utländska läsare som har brådskande ärenden att sköta på Immigration är det viktigt att komma ihåg att om möjligt är det troligtvis bättre att besöka mitt i veckan jämfört med måndag morgon då kontor sannolikt kommer att översvämmas av kunder.

Dessutom, som med alla långa semesteruppehåll de senaste åren, har den thailändska regeringen och framstående läkare varit nervösa för att Covid19-fallen ökar på grund av semesterperioden. Detta har varit något mer dämpat än Songkran där thailändsk media ständigt slår på en trumma för att fall skulle stiga och gjorde att vattenstrider förbjöds för tredje året i rad.

I verkligheten minskade dock fallen under Songkran-perioden och trots mycket undergång och dysterhet från många framstående röster, särskilt kring återöppnande av nattliv och nöjesställen, blev inget av detta. Faktum är att fall faktiskt föll.

Nu, ja, det finns för närvarande nya undervarianter av Covid-19 som är mer smittsamma. Som sagt, förvänta dig lite uppmärksamhet i media om detta under nästa vecka, men troligen inte i närheten av Songkran-perioden.

2. Arbetet med att utarbeta permanent cannabisreglering fortsätter

Det andra stora medieämnet har varit den nu drygt en månads avkriminalisering av cannabis i Thailand. Trots många alarmistiska inledande tagningar har saker och ting gradvis lugnat sig och under de senaste dagarna har framstående sedelmakare börjat antyda i vilken riktning de är på väg.

I ett nötskal avkriminaliserades anläggningen utan att de slutgiltiga lagarna kring dess användning var fastställda och kompletta på grund av förseningar från lagberedningskommittéerna. Under tiden har regeringen varit upptagen med att täppa igen hål mest kring användning för ungdomar och felaktig användning på regeringskontor och liknande platser under tiden. Offentlig rökning är förbjuden enligt olägenhetslagar som riktar sig mot röken. Dessa är på plats medan lagstiftare arbetar med slutgiltiga lagar för anläggningen.

Det är helt klart att gå baklänges inte är ett alternativ, trots upprop från mestadels religiösa grupper som vill att växten ska förbjudas på nytt på grund av konflikter med deras tro. Det är också helt klart att trots de ständiga oändliga påminnelserna från den thailändska regeringen om att användningen av växter endast är avsedd för medicinska ändamål, så kommer det troligen inte heller att ske att förbjuda rekreation helt i avskildhet i sitt eget hem.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.