Analys: Det går bra i Thailand efter en månads avkriminalisering av cannabis och himlen har inte fallit

Nationellt —

Det har gått en månad nu sedan cannabisavkriminaliseringen den 8 juni 2022, och vi kan förmodligen säga att Thailand inte faller samman.

Faktum är att både thailändare och utlänningar följer de nya cannabisreglerna väldigt bra trots viss uppståndelse som i allmänhet kommer efter en större lagändring. Det vanligaste är förstås, kommer cannabis någonsin att vara officiellt lagligt för rekreationsbruk och om det inte är det, vad är då poängen för vissa människor?

Från och med nu har det thailändska folkhälsoministeriet betonat att cannabis endast är till för medicinskt bruk och strikt, inte för rekreation. Men i verkligheten har ingen gripits för att ha använt cannabis enligt deras preferenser hittills, eller det minsta vi vet. De tre följande direktiven utfärdade av folkhälsoministeriet kan också ge en bra inblick i vad som väntar för cannabis i Thailand.

1. De som stör andra med rök från cannabis eller hampa kan riskera upp till tre månaders fängelse eller böter på upp till 25,000 XNUMX baht eller båda. Ja, det är röken som får en person i problem, inte handlingen som föregår den. Tekniskt sett behöver det en officiell anmälan till polisen också. I teorin förbjuder detta allmän rökning.

2. De som driver en restaurang och vill använda cannabis i sin matlagning måste informera kunderna först eller sätta upp en varningsskylt som säger att de använder cannabis som ingrediens.

3. Cannabis och hampa anses nu vara "kontrollerade örter" som är viktiga för ekonomin, värda att forska i och som skulle stödjas för hållbart bruk enligt Promotion and Protection of Thai Traditional Medicine Wisdom Act. Som en kontrollerad ört förhindrar detta också minderåriga och ungdomar från att använda läkemedlet utan läkares godkännande.

Det senaste direktivet har utfärdats för att förhindra turbulens som kan uppstå i väntan på att Cannabis- och hampalagstiftningen ska slutföras, så vi kan antagligen gissa för nu att vi kommer att se en bra framtid för cannabis i Thailand.

Dessutom växer cannabiss popularitet otroligt snabbt efter en månad efter avkriminaliseringen. En undersökning gjord av National Institute of Development Administration eller NIDA pekar på att över 32.98 % av deltagarna i undersökningen har erfarenhet av cannabis, vilket är cirka 18.8 miljoner människor på nationell nivå.

60.65 % av dessa personer säger att de upplevde cannabis via mat eller dryck, 30.56 % via rökning, 21.06 % via medicinsk behandling och 6.94 % via plantering. De personer som registrerade sig för att plantera cannabis i sina hushåll har nu också nått 980,000 XNUMX personer.

Detta stöder tanken att Thailand har en potential att bli ett globalt nav för medicinsk cannabis som en gång sa av biträdande folkhälsominister Satit Pitutecha i ett seminarium om hur cannabis kan hjälpa till att återuppliva den thailändska ekonomin.

"När den thailändska cannabisindustrin är standardiserad om två år, då kommer vi att vara redo att bli ett globalt nav för medicinsk cannabis för att stärka vår ekonomi på ett aldrig tidigare skådat sätt," sa Satit.

Vissa varningar har dock riktats mot rekreationsanvändning av cannabis också, som i uttalandet från Dr. Kiattipoom Wongrachit, ständig sekreterare vid ministeriet för folkhälsovård, som säger:

"Tjänstemän kommer att hålla ett öga på dem som bryter mot reglerna genom att röka cannabis i rekreationssyfte eller sälja en joint."

Ändå verkar uttalandet tvetydigt när det gäller resultatet av att göra det eller den potentiella straffen, så det bästa vi kan göra just nu är att försöka vidta extra försiktighetsåtgärder och vänta tills Cannabis- och hampalagstiftningen antas för att se vad som kommer härnäst.

Vissa andra åtgärder som hittills antagits har mestadels varit inriktade på att förbjuda cannabis i skolor, arméanläggningar, regeringskontor, polisstationer och för piloter, vilket mestadels är sunt förnuftsåtgärder.

Cannabis- och hampalagstiftningen fortsätter att diskuteras utan ett fast datum för när det kommer att slutföras.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2022!

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.