Ledande thailändska läkare kräver att maskmandatet ska återinföras, Covid-center för att överväga alla alternativ denna fredag

Thailand-

Flera ledande thailändska läkare och medicinska föreningar ber Folkhälsoministeriet och Center for Covid-19 Situation Administration eller CCSA att återinföra maskmandat på grund av oro för ökande Covid19-fall globalt och nya undervarianter.

Maskmandatet, som tidigare omfattade alla allmänna utrymmen, även utanför ensam, gjordes rekommenderat men inte obligatoriskt den 23 juni, för bara cirka två veckor sedan. Mandatet hade tidigare varit på plats mestadels konsekvent sedan början av 2020.

Även om maskmandatet inte verkade störa de flesta thailändska medborgare, sågs det som ett avskräckande medel för turismen och många turismberoende områden som Pattaya och Phuket hade redan sett många utländska turister ignorera mandatet tidigare. Turism- och näringslivsföreningar hade länge velat häva mandatet, även om det inte verkställdes, för att dra turister som kanske inte skulle besöka bara på grund av tanken på ett mandat.

Nu vill dock landsbygdsläkarna i Thailand och flera framstående läkare att maskmandatet ska återlämnas, med hänvisning till oro över ökande fall globalt och rädsla för de snabbt spridande undervarianterna av Omicron som BA 2.5.

Prof. Dr. Prasit Wattanapha, dekanus för medicinska fakulteten vid Siriraj Hospital Mahidol University släppte ett uttalande idag, den 5 juli, där han uppmanade de relevanta myndigheterna att återinföra ett mandat, åtminstone för inomhusbruk. Han uppgav att även om de nya undervarianterna inte visade sig vara farligare var han oroad över det faktum att de verkade vara mer överförbara och att en betydande del av befolkningen inte ökade. Han kände också att ett hävande av mandatet skickade fel meddelande om att Covid-19 var över när det inte var det.

Thailands folkhälsominister Anutin Charnvirakul uttalade i eftermiddags att han skulle ta hänsyn till alla sidors oro inför CCSA-mötet senare i veckan, inklusive turism- och affärsindustrin som till stor del är emot att återinföra mandat, mestadels på grund av den utländska turistfaktorn.

TPN media kommer noga att övervaka CCSA-mötet denna vecka och ge uppdateringar.

Bild efter inläggsinnehåll
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.