Den thailändska regeringen säger att nöddekretet måste stanna, betonar inte kopplat till demonstranter

Bangkok-

Enligt generalsekreteraren för det thailändska nationella säkerhetsrådet, general Supot Malaniyom, måste nöddekretet stanna tills vidare.

Dekretet, som har funnits sedan början av 2020, ger den thailändska regeringen extraordinära befogenheter som General Supot säger krävs för att fortsätta att hantera Covid19-pandemin.

Generalen har också förnekat upprepade påståenden från regeringens oppositionspartier och kritiker om att dekretet inte övervägs för avlägsnande på grund av rädsla för att prodemokratiska protester ska återupptas, vilket var vanliga i hela landet i slutet av 2020. De flesta av arrangörerna av dessa protester, var dock antingen fängslade eller står inför många brottmål, många av dem enligt nöddekretlagar som förbjuder sammankomst på grund av "Covid-19".

General Supot uppgav att även om nästan alla andra pandemirestriktioner, inklusive det hatade Thailand Pass-förregistreringsprogrammet och maskmandatet har tagits bort, så är nöddekretet fortfarande nödvändigt.

Han betonade att vanliga lagar inte gav folkhälsoministeriet självständighet att hantera vissa situationer som de behövde som nöddekretet gör.

General Supot uppgav att om situationen fortsätter att förbättras kommer dock den thailändska regeringen att överväga att häva undantagstillståndet. Ingen särskild tidslinje eller datum i åtanke gavs till den thailändska pressen.

TPN noterar att dekretet också avbryter särskilda administrativa zoner för Pattaya och Bangkok som skulle ge båda områdena mer decentraliserad makt, vilket var fallet före Covid-19. Phuket har också försökt bli en speciell administrativ zon under en tid. Den thailändska regeringen säger dock att detta inte heller har något att göra med att hålla nöddekretet på plats.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2022!

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än tre år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.