Analys: Thailand Pass är äntligen borta från och med idag

Thailand

Det har dröjt länge, för länge enligt många av våra läsare här på TPN media, men från och med idag, första juli 2022, är Thailand Pass nu borta och inte längre ett krav för att komma in i Thailand.

Programmet hade gett upphov till tusentals klagomål och till och med här på TPN-media många arga e-postmeddelanden och kommentarer från läsare, många som svor att aldrig återvända förrän programmet, som ursprungligen introducerades som en försiktighetsåtgärd för Covid19-eran, var på plats.

För att vara rättvis, hade passet lättats avsevärt under de senaste månaderna, inklusive borttaget för thailändska medborgare, och det var avsevärt förenklat och enklare jämfört med tidigare i år.

Men oavsett förenkling var passet uppenbarligen en vägspärr för många potentiella besökare, särskilt korttidsbesökare som ville besöka på kort tid från närliggande länder som Malaysia eller Indien. Dessa besökare, som ofta stannar en dag eller två utan mycket förplanering, uttryckte ofta sin motvilja mot det förhandsregistreringsprogram som Thailand Pass innebar.

Dessutom upplevde många äldre resenärer, vissa självbeskrivna som tekniskt utmanade, att Thailand Pass-systemet var svårt att använda. Ännu värre, den erforderliga försäkringen mot Covid19 var nästan omöjlig för vissa äldre resenärer att köpa på grund av deras ålder och redan existerande förhållanden, vilket i princip låste dem ute från Thailand tills programmet togs bort.

Med programmet borttaget nu behöver en besökare bara sitt pass, visum (vars krav beror på vilket land besökaren kommer ifrån) och minst två doser av ett godkänt covid-19-vaccin. För det sista kravet kommer det bara att kontrolleras slumpmässigt och om du inte har det eller är ovaccinerad får du ett snabbt antigentest vid ankomst istället. Detta krav kommer sannolikt också att försvinna i framtiden, förmodligen närhelst nöddekretet som fortfarande gäller i Thailand sedan april 2020 äntligen försvinner.

Idag markerar äntligen vad många har väntat på. En nästan fullständig återgång till inträdeskraven före covid. Nu återstår det bara att se om många som sa att de skulle besöka när Thailand Pass lades ner nu kommer att boka ett flyg.

Thailand väntar. Ses snart!

Adam Judd, TPN media

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2022!

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.