Thailands minister för digital ekonomi varnar för att att lägga ut bilder eller filmer om påstådda brott online utan att involvera polisen kan bryta mot den nya lagen om skydd av personuppgifter

FOTO: รมว.ชัยวุฒิ ธนาคมานุสรณ์

Nation -

Den thailändska ministern för digital ekonomi och samhälle har varnat alla medborgare som spelar in en bild eller video av ett påstått brott att endast skicka det till brottsbekämpande myndigheter för att undvika att bryta mot lagen om skydd av personuppgifter (PDPA).

Om en barmhärtig samarit spelade in en person inblandad i en potentiell kriminell situation, skulle detta kränka PDPA? Detta var en av frågorna som varit kontroversiella på sociala medier sedan lanseringen av personuppgiftslagen eller PDPA den 1 juni.

Men ministern för digitala Chaiwut Thanakmanusorn svarade nyligen på denna fråga:
"Att lägga upp en olämplig bild eller video av en annan person på nätet är ett brott och kan få dig i problem. Men så länge du bara skickar bilderna till polisen så borde det vara bra, säger Chaiwut.

PDPA, enligt ministern, är avsedd att skydda personuppgifter som har getts till tredje part. Den tredje parten var skyldig att begära personens samtycke innan de lämnade ut sina uppgifter till allmänheten. Detta var huvudpunkten i PDPA, sade ministern.

Han sa också att att lägga ut och dela bilder på andra istället kan bryta mot vissa civila lagar, men han betonade att hela poängen med PDPA bara var att skydda personuppgifter och inte hindra människor från att ta vanliga bilder.

"När du ger din personliga information till en tredje part har du rätt att begära konfidentialitet för din information. Du kan gå vidare med PDPA-lagen om du anser att någon kränker din rätt”, sa ministern.

Licensierade nyhetsmedier är undantagna från PDPA, enligt ministeriet för digital ekonomi, även om journalistiska principer måste tillämpas.

Du kan lära dig mer om PDPA här.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.