Nöddekret strider inte mot någon konstitutionell lag, säger den thailändska domstolen

Nationella -

Författningsdomstolen har röstat att "nöddekretet" inte strider mot konstitutionen.

Omröstningen följde på en invändning från den prodemokratiska aktivisten Piyarat "Toto" Chongthep som bad författningsdomstolen att överväga om artikel 9 (2) och artikel 11 (6) i nöddekretet är oförenliga med artikel 32 i konstitutionen.

Författningsdomstolen höll sedan ett möte onsdagen den 1 juni för att diskutera frågan. Domstolen har, med en majoritetsresultat på 8 mot 1, beslutat att artikel 9, som förbjöd stora sammankomster, och artikel 11, som gav premiärministern befogenhet att omedelbart beordra förbud mot alla åtgärder som kan hota säkerheten staten eller folket efter behov, inte strider mot artikel 26 i konstitutionen.

Nöddekretet har varit i kraft sedan början av 2020 och förlängdes nyligen till åtminstone slutet av juli i år trots hård kritik i sociala medier. Den thailändska regeringen säger att dekretet fortfarande behövs för att kontrollera Covid-19, men kritiker hävdar att det används för att stoppa potentiella pro-demokratiska protester och sammankomster. Den thailändska regeringen förnekar detta påstående.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i cirka åtta år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/